Reportage från bygdemuseets öppnande  2009

Gratiandagen i Umnäs blev en riktig folkfest med mycket folk, vackert väder och ett innehållsrikt program. Utställningarna på bygdemuséet visade ”200 år av fred”, Gratianbygdens bilhistoria och Viktor Svedbergs fotosamling från sent 40-tal. Som en påminnelse om vilka konsekvenser som 1809 års krig hade för Lappmarken och speciellt Gratianbygden ( området väster om Odlingsgränsen upp till gamla gränsen mot Tärna) uppfördes krönikespelet om Gratiafamiljen som berättarföreställning. Vissa scener spelades av de bygdens amatörer som tidigare varit med under 1980-talet. Då uppfördes spelet vid ett flertal tillfällen på teaterscenen i Slussfors och även Umeå och Stockholm besöktes.

Ny bland amatörerna var 19-åriga Lisa Anderback, som hade rollen som Gratiamor. Det gjorde hon med verklig inlevelse och stor talang. Särskilt i den långa monologen där Gratiamor ger uttryck för sin bestörtning, vrede och uppgivenhet när hennes söner ska sälja sitt hemman
”till en pojk från Skarvsjön”.

Lars Lönnback, författare till krönikespelet, var berättare

och Ulf Oscarsson ackompanjerade gratiasången på dragspel. Ulf var också årets mottagare av hembygdsföreningens kulturstipendium som överlämnades
av föreningens ordförande Stig Anderback.
Motivationen för stipendiet var bland annat att
”Ulf kan i ord och ton förmedla vad vi alla känner för vår bygd och våra förfäder. Han är vår bygdepoet.”

Ulf och Bert-Ove Lönnback framförde även ett par sånger från Skoterhotellets trappa som även utgjorde teaterscen.

Ett flertal hemslöjdare sålde sina alster, föreningen Umnäsara och Gratianryttarna serverade kaffe och nygräddade våfflor och bakade tunnbröd. Intresserade fick också själva baka sitt eget bröd under sakkunnig ledning. En intressant och väl använd dag i strålande högsommarväder!

Bygdemuséet i Umnäs är nu öppet mellan 11 och 16 varje dag fram till den 19 juli.
Därefter lö-sö till den 9 aug.

Foto och text: Staffan Svedberg