Bygdemuseets öppnande 2014

Kulturdagar med bokpresentation

Den årliga kulturdagen i Gratianbygden med Bygdemuseets öppnande i Umnäs samlade betydligt över 100 personer.
Utställningstemat denna gång var Slussfors skolhistoria med foton på skolhus, lärare och tidigare klasser.
Vidare fanns en del gamla bilder inlånade från Storumans fotoarkiv som nu är under uppbyggnad samt fotosamlingar av Efraim Fjällström och O F Johansson.

Gratianryttarna, som svarade för brödbakning och försäljning, gav också besökare möjlighet
att pröva på den ädla konsten.

Som tidigare år svarade Intresseföreningen Umnäsara för servering, hemslöjdsförsäljning och loppmarknad och Gratianryttarna för tunnbrödsbakning och försäljning.

Vid Uteserveringen serverade Intresseföreningen Umnäsara kaffe och våfflor.

Helgen efter utdelades Hembygdsföreningens kulturstipendium till bröderna Jan-Erik och Lars Lönnback
för deras stora intresse för hembygden. Deras bok -Berättelser om Erik är en finstämd hyllning till
deras deras släkt och hembygd Forsnacken. Erik var deras farbror som försvann i forsen den 5 maj 1914 i samband med en mätning av vattendjupet i Umeälven. Han återfanns aldrig och rykten började gå
att han emigrerat till Amerika. Om han gjorde det, ja, då kanske hans liv hade sett ut som hans brorssöner gestaltat på ett mycket trovärdigt sätt.

Lars och Jan-Erik Lönnback, Hembygdsföreningen Gratians kulturstipendiater 2014.

Foto: Marie Persson