Bygdemuseets öppnande 2012

Det blev en något annorlunda öppningsdag för Bygdemuseet Gratian i Umnäs. Samtidigt med de kulturella inslagen med  Evald Fjällströms fotutställning –Våra förfäder, information om de första nybyggarna i området samt om lappskattelanden så var det loppmarknad. Fem utställare tävlade om besökarnas intresse liksom hantverksförsäljare, brödbakare och våffelmakare.
Intresseföreningen Umnäsara svarade för servering med våfflor, Gratianryttarna bakade och sålde bröd  och ordnade barnridning. Hembygdsföreningen Gratian med Vuxenskolan som medarrangör svarade för de kulturella inslagen.
Årets näringslivsstipendium gick till Jarl Orrkvist för hans övertagande av gamla skolanläggningen i Umnäs och dess ombyggnad till skoterhotell, skotermuseum liksom lokaler för Bygdemuseum.
Vid hembygdsföreningens årsmöte omvaldes Marie Persson till ordförande.

Bygdemuseet är öppet mellan kl. 11-16 alla dagar tom 22 juli. Därefter lö-sö till 12 aug.

I juli 1812  kom Nathanel Andersson och hans fru Maria Elisabeth till Umenäs. De nybyggarna  var de första, som då bosatte sig så långt upp efter Umeälven. Fram till 1841, dvs under knappt 30 år,  hade ett tjugotal nya byar  etablerats i Gratianområdet, dvs från Odlingsgränsen i öster  till nuvarande församlingsgräns mot Tärna.

År 1824 insynades de första nybyggena i Rönnbäck och Ängesdal av Abraham Persson. Den mannen hade sin egen affärsidé -inte mindre än 11 nybyggen insynade han innan han dog i Umfors 1858.

Fram till 1886 betalade enskilda samefamiljer skatt för sina renbetesområden, lappskattelanden. Efter den ensidigt  beslutande ändringen i renbeteslagen, överfördes då nyttjanderätten till land och vatten till ”lappbyn”, som då samebyn kallades. Från enskild till kollektiv nyttjanderätt. Efter 1928 avskaffade lappskattelanden för gott.
Drygt 100 besökare tog del av aktiviteterna och kunde glädja sig åt att regnet uteblev ända till kvällen.

Årets näringslivsstipendiat Jarl Orrkvist och hembygdsföreningens sekreterare Stig Anderback.

Intresserade besökare

Alla hemvändare från Anderssonska  familjeträffen i grannbyn Hällnäs
kom i en imponerande bilkortege till Bygdemuseet.

Foto: Claes Andersson