Öppningsdagen 9 juli 2011

Brudkort och brudklänningar från Gratianbygden är årets tema på Bygdemuseet Gratian i Umnäs. Till öppningsdagen kom ett 70-tal besökare och många fick påminna sig hur vackra de var när de gifte sig. De yngre besökarna kunde se sina föräldrar liksom sina mor och farföräldrars brudkort, ja även ytterligare en eller två generationer bakåt i tiden.
Ett annat inslag var dokument och foton från byn Järvsjö, mellan Nordanås och Forsmark. Senare under sommaren anordnas en kulturdag där, men redan nu kunde intresserade skaffa sig förkunskaper inför besöket.
Årets kulturstipendiat var Folke Grubbström, känd bland annat för sina böcker –Färdas som en männish och –Pojken på stenen. Motivationen för stipendiat var att hans skildringar av människor och natur har visat vilka kulturskatter vi äger i vår hembygd. Efter mottagandet av stipendiet berättade Folke om några kulturpersonligheter från bygden.
Intresseföreningen Umnäsara serverade kaffe och våfflor, Gratianryttarna bakade mjukbröd och Tärnakakor och intresserade fick själva baka sitt bröd och hemslöjdsalster kunde köpas, bland annat Evy Edmundssons granna trasmattor.
Årsmöte hölls under dagen där Marie Persson omvaldes som ordförande för hembygdsföreningen.
Bygdemuseet är öppet alla dagar de närmaste två veckorna och därefter lö-sö till och med 7 augusti.

Brudklänning från 1912 resp 1950-talet samt åtskilliga bröllopsfoton visas på bygdemuseet Gratian.

Folke Grubbström mottar årets kulturstipendium av hembygdsföreningens sekreterare Stig Anderback.